Pytanie na piątek

Wbrew pozorom pytanie jest absolutnie poważne. Oraz zapewniam, że ja szanuję zasadę de gustibus i prawo człowieka do czynienia, jak mu się podoba, ale w tym dziwnie powszechnym w Polsce przypadku chyba jednak nie o de gustibus chodzi. Czy Wy naprawdę posypujecie truskawki cukrem? (Śmietany się nie czepiam, śmietana jest dobra ze wszystkim i w każdych okolicznościach, wiadomo). I nigdy nie przyszło Wam do głowy, że macie niedobre truskawki albo po prostu nie lubicie truskawek? I dlaczego akurat truskawki, dlaczego nie posypujecie moreli, czereśni, nektarynek, brzoskwiń, jabłek, gruszek, kiwi, tylko właśnie truskawki? Kto w ogóle wpadł na pomysł, żeby jeść jakiś owoc z cukrem?

31 thoughts on “Pytanie na piątek

  1. witaj!
    pewnie francuski;) truskawki jeszcze jak truskawki, a nie zauwazylas, ze tutejszym zwyczajem jest posypywanie nawet pomaranczy?;)
    pozdrawiam

  2. Uwielbiam truskawki, ale ciężko znaleźć dobre. Ostatnio tylko miksuję z odrobiną cukru i jogurtem, bo saute nie chce mi się jeść, a lubię.

  3. hm…wiesz co, to nie jest takie jednoznaczne, z tym posypywaniem.
    truskawki jem w wielu „odmianach”:
    a. w całości, bez dodatków (najlepiej prosto z krzaczka, nieumyte, z odrobiną piasku:D)
    b. zmiażdżone, z odrobiną cukru, w towarzystwie chleba z masłem
    c. w całości, polane kwaśną śmietaną i posypane cukrem (w zasadzie to cukier jest do śmietany, nie do truskawek)
    d. zmiksowane z jogurtem albo kefirem, i tu różnie, albo z cukrem, albo bez, jak mi pasuje danego dnia.

    a z innych czasem tarte jabłko posypuję cukrem. i jagody.

  4. Agnieszka, że co? nigdy w życiu nie widziałam pomarańczy z cukrem.

    Zuzanka, no chyba że niedobre, to jeszcze rozumiem.

    inka, no dobrze, jak posypujesz tarte jabłko cukrem, to nie mam więcej pytań 😉

  5. jem prosto z krzaczka:)
    jem ze śmietaną i cukrem – jagody też tak jem.
    I uwielbiam i właśnie siedzę teraz z michą pysznych truskawek tak przyrządzoną;)

  6. widzisz, u mnie jest tak dziwnie – nie lubię słodkich ciast, większość lodów jest za słodka, kupne soki – zasadniczo nie pijam, bo jak wyżej. jeśli coś piekę, to dodaję 1/3 cukru, który jest w przepisie, herbaty czy kawy nie słodzę, lubię wodę z cytryną…a czasem po prostu MUSZĘ posypać jabłko cukrem, albo zjeść twarożek ze śmietaną i cukrem.

  7. inka, WSZYSTKO. co to za pomysł w ogóle, żeby słodzić owoce! nie rozumiem, no. ale ja w ogóle cukru nie używam, wyłącznie do wypieków. wiem, że inni mają inaczej, ale nie rozumiem 😉

  8. W ogole nie uzywam cukru jako cukru, wiec i truskawek nie posypuje.
    Jem saute albo z creme fraiche.

    Czemu tu sie dziwic az tak?
    W Polsce nadal noworodkom podaje sie roztwor glukozy do picia w niektorych domach, mam nadzieje, ze chociaz w szpitalach zaniechano. A starszym dzieciom danonki, danio, soczki, itp. – wszystko koszmarnie przeladowane cukrem, barwnikami, polepszaczami i konserwantami.

  9. ja niczego cukrem nie posypuję bo się wiecznie odchudzam, ale to chyba dość tradycyjny polski sposób jedzenia truskawek – z cukrem i ze śmietaną. podobnie jak jagód. dosładzanie tartego jabłka też sie zdarza. sypanie cukru do grejfruta. a w hiszpanii mieszkając z tubylcami widziałam jak dosładzali sobie banana :)))

    to chyba po prostu trzeba lubić słodkie.

    (i prosze – inka je truskawki do chleba z masłem – coś o czym nawet nie słyszałam 🙂

  10. Truskawki z cukrem są słodsze niż bez cukru a dla mnie lepsze, ale najlepszy jest efekt po: odstawione truskawki posypane cukrem puszczają sok i ten sok na dnie miseczki jest najlepszy na świecie 🙂

  11. absolutnie nie posypuję.
    cukier szkodzi.
    truskawki są dobre same w sobie.
    śmietanie mówimy zdecydowane nie – fuj! Śmietana jest ohydna.

  12. Truskawki z cukrem i smietana, jagody, poziomki z cukrem i smietana – tradycja. Moja babka tak jadala, moja matka.
    Ogromna wiekszosc ludzi lubi slodkie, i dopoki nie przekroczy sie magicznej granicy, lubia takie cos*
    Ja calkiem niedawno poczynilam odkrycie wrecz epokowe: ze avocado mozna jesc na slodko!

    Tak czy siak wiekszosc truskawek jest niedojrzala i kwasna i cukier sie przydaje. Ostatnie porzadne to jadlam z ogrodka wychodowane przez moja matke…

    * poziom „slodkosci” i „slonosci” zalezy w duzym stopniu od warunkow geograficznych i przyzwyczajen. Pamietam pierwsze tygodnie z przyjazdu do Argentyny – wszystko, ale to wszystko bylo albo za slodkie albo za slone. Dla nich – normalne…teraz mimo tego, ze siedze tu juz ladnych pare miesiecy i ze lubie lody – tutejszych nijak nie moge zjesc wiecej niz lyzke-dwie bo sa tak obrzydliwie slodkie, ze mnie zaczyna mdlic po tych dwoch lyzkach…

  13. Ja lubię truskawki z dodatkami typu pieprz, albo kozi ser, z cukrem zjem ale nie przepadam

  14. Truskawki generalnie mają dość dużą kwasowość, a u nas bardzo często są nawet wybitnie mało słodkie. Bo nie ma słońca – jak śpiewał Kazik, a także u nas raczej nie można dostać słodkich odmian deserowych, tylko pastewną. Jakoś tak tradycyjnie się tym cukrem posypuje, że w efekcie powstał nawet dowcip zrozumiały chyba nawet dla tych, co sami swoich nie cukrzą. Jako dziecko najchętniej żarłam truskawki z krzaczka, ale miałam własne krzaczki. Teraz z takich straganowych to raczej robię piciuchno z maślanką i, a jakże, odrobiną miodu, gdy mi już gębę za bardzo wykręca. Wąż natomiast przestaje przy truskawkach być anarchistą i mają być pokrojone, pocukrzone i odstane trochę, żeby właśnie puściły ten syropik. Ze śmietaną niekoniecznie.

  15. truskawki moge jest z cukrem, bez cukru, ze smietana (i cukrem), z jogurtem, w salatce z octem i oliwa i nie wiem jeszcze jak. zupelnie mnie nie dziwi posypywanie truskawek cukrem. jakkolwiek, nie przyszloby mi do glowy posypac cukrem jakikolwiek inny owoc…

  16. a grapefruit z cukrem to juz fuj okropne. do glowy by mi nie przyszlo, co za profanacja grapefruita ;))))

  17. Dlaczego. grapefruit z cukrem mnie przynajmnien smakuje tak samo jak cytryna z cukrem – generalnie jak juz mam zjesc plasterek to sobie posypie…chociaz zdecydowanie wole w postaci soku 🙂

  18. Dobre, słodkie truskawki oczywiście zjadamy sote. Ale wiadomo jak to u nas bywa, czasami kupuje się kota w worku. Jak się trafią kwaśne to dodaję do jogurtu trochę cukru i robię deser „taplany”.

  19. to ja też obstawiam tradycję – z krzaka i owszem się jadło, ale takie ze śmietaną i cukrem to już cały deser
    oprócz jagód z cukrem też porzeczki się jadło, że o ogórku nie wspomnę;)

  20. Cukier uzywam tylko do wypiekow i ewentualnie gotowania, bo zawsze dodaje szczypte cukru do wszystkich potraw, ktore maja byc kwasne. Natomiast owoce jesli trafia mi sie kwasne to posypuje odrobina soli.
    Sprobujcie kwasny owoc z sola, wlasnie zyskuje wtedy na slodkosci:))
    A Nina wspomniala o avocado na slodko, od lat uwielbiam avocado wypelnione serem ricotta i polane miodem. Pychota!!!

  21. Truskawki często z cukrem i śmietaną. Takie mało jędrne rozciapane ze śmietaną. Mogą też być z brązowym cukrem i octem balsamicznym. Ostatnio jem ze śmiataną kremówką, tak jak maliny i wtedy bez cukru.

    Z innych owoców – kiedyś grejfrut, jagody z cukrem i mlekiem, rzadko maliny, tarte jabłko oczywiście też. Jak je można jeść bez cukru? 😉

  22. argumenty, że truskawki niedobre, albo że to w celu puszczenia soku, do mnie przemawiają. inne nie 😉

    futrzak, niewątpliwie avocado można jeść na słodko, ale PO CO? 😉

    nielot, dowcip znam, dlatego zaznaczyłam, że pytanie jest poważne. byłam pewna, że tak się skojarzy.

    miss, o właśnie, to że „cały deser” to też do mnie przemawia.

    Stardust, ależ miód to nie cukier. do miodu nic nie mam 😉

    Wężon, jak w ogóle można jeść tarte jabłko?! ja mam zęby…

  23. Moja specjalnosc: gotowy spod biskwitowy (ciasto) smaruje mieszanka serka mascarpone + MIOD + kilka rozduszonych truskawek. Na to „glowka w dol” wciskam truskawki dorodne i rowne. Pycha, lekkosc i szybkosc!

  24. Lubię truskawki w trzech wersjach:
    – jeśli są dobre, to saute,
    – gorsze rozgniecione na maziaję z cukrem i ewentualnie śmietaną,
    – gdy są takie sobie albo ja mam dzień na bardzo słodko to całe maczane w cukrze. Plus oczywiście wszystkie inne, czyli pierogi, ciasta, napoje. Ale tak w ogóle to przecież truskawka nie jest owocem 😉

  25. ja sypię cukrem tylko jak są kwaskowe. Generalnie wolę bez cukru albo ze śmietaną. Niestety tu jest tylko gęsta smietanka 40% do gotowania, albo taka słodka wodnista jak mleko do ubijania.
    Za to Włosi zawsze cukrzą i jeszcze do tego wyciskają sok z cytryny! bezsens, prawda?

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Google

Komentujesz korzystając z konta Google. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj /  Zmień )

Połączenie z %s