Poul-Fetan cz. 2

Zostaliśmy poczęstowani tradycyjną bretońską galette, naleśnikiem z mąki gryczanej smażonym na ogniu. Obecnie serwuje sie je w całej Francji z mnóstwem dodatków, w tamtych czasach na wsi jadło się oczywiście bez niczego, w wersji postnej, z mąki i wody. Mąka gryczana, bo to zboże uprawiano powszechnie, pszenica była cenna. Nie zrozumiem nigdy, dlaczego u nas z gryki robi się kaszę (też jedzenie biedoty), a nie mąkę, a we Francji odwrotnie, i dlaczego nie wpadli tam na pomysł jedzenia kaszy. Galettes były tradycyjnym jedzeniem piątkowym, lud był bowiem oczywiście powszechnie katolicki, ryby jadło się na wybrzeżu.

Wyjaśniwszy nam to wszystko Louise pobiegła robić pranie, w specjalnie do tego przeznaczonym stawku, do którego nie byli dopuszczani mężczyźni, była to bowiem świetna okazja do plotkowania. Drobne przepierki robiło się raz w tygodniu, natomiast wielkie pranie pościeli dwa razy w roku (teraz rozumiemy, dlaczego należało być zasobną w pościel), co zajmowało trzy dni. Prześcieradła nacierane mydłem klepało się drewnianymi packami klęcząc w specjalnej skrzynce wyłożonej dla wygody sianem. Straszna robota. Louise i jej koleżanka odgrywają przy tym drobny teatrzyk plotkując straszliwie, między innymi o tym, jak jedna z nich była na weselu kuzynki na wybrzeżu i dostała do jedzenia kamyki.

Po praniu oglądaliśmy tkanie na krosnach i w końcu się dowiedziałam, jak to się robiło. Niewykluczone, że wszyscy oprócz mnie to wiedzą, ale i tak napiszę: połowę nici osnowy podnosi jedna rama, przesuwa się pod nią czółnem tkackim, po czym podnosi się drugą połowę i znowu. Obejrzeliśmy też przędzenie, farbowanie wełny i konopi, które były podstawowym surowcem odzieży w tamtych czasach. Wytworniejszą odzież się kupowało.

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Google

Komentujesz korzystając z konta Google. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj /  Zmień )

Połączenie z %s